Vandaag vindt in het Utrechtse Beatrixtheater het eerste proefevenement van Fieldlab Evenementen plaats. Het betreft het ‘Back to Live’ congres, waarin voor 500 man publiek de toekomst van de zakelijke evenementenbranche besproken wordt. Het is de eerste van acht proefevenementen die Fieldlab Evenementen organiseert. Andere betreffen sportwedstrijden, muziekconcerten en festivals.

Fieldlab Evenementen gebruikt de praktijktesten zoals deze worden georganiseerd om inzichten en data te vergaren, waarmee de besmettingsrisico’s op evenementen in kaart kunnen worden gebracht en in later stadium in de praktijk kunnen worden verlaagd. Er wordt samengewerkt met onder andere RadboudUMC en BUAS, die in samenwerking met Logistics Community Brabant onderzoek doen naar onder meer contactmomenten in de bubbels en gedrag van bezoekers. Bezoekers van het ‘Back to Live’ congres hebben maximaal 48 uur voor aanvang van het evenement een coronatest ondergaan, die negatief moest zijn. Bij binnenkomst is hun temperatuur gemeten en gedurende het congres worden zij – verdeeld in groepen van respectievelijk 250, 200 en 50 personen – gevolgd door bewegingssensoren die in kaart brengen met hoeveel anderen ze in contact zijn geweest. Vijf dagen na afloop van het ‘Back to Live’ congres ondergaan alle bezoekers een tweede PCR-test.

Fieldlab Evenementen is een initiatief van de gehele sector, van zakelijke tot publieksevenementen en van cultuur tot sport, in samenwerking met de overheid. De sector is verenigd in het Eventplatform en de Alliantie van Evenementenbouwers. Het ‘Back to Live’ congres is georganiseerd door Eventplatform. Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer heeft het congres geopend. Naast het conferentieprogramma, zijn er optredens van het Metropole Orkest en cabaretier Dolf Jansen.

Volgende proefevenementen van Fieldlab Evenementen zijn een voorstelling van cabaretier Guido Weijers (eveneens voor 500 bezoekers in het Beatrixtheater) op 20 februari, twee voetbalwedstrijden in de buitenlucht met 1500 bezoekers (21 en 28 februari). Daarna volgen twee proefconcerten in de Ziggo Dome (6 en 7 mart) en -festivals op het evenemententerrein naast Walibi Flevo (13 en 14 maart). Aan de hand van de onderzoeksresultaten die deze proefevenementen opleveren, wil de branche toewerken naar meer veilige en verantwoorde evenementen met een verhoogde bezoekerscapaciteit en langzaam terig naar de situatie zoals die voorheen was.

Tags