De Brabantse veiligheidsregio?s hebben dinsdag 10 maart aangekondigd dat alle evenementen waar meer dan 1000 bezoekers op af komen (onder meer Eredivisiewedstrijden, concerten en dancefestivals) de komende week verboden zijn. Caf?s hoeven niet de deuren te sluiten, uitgaansgebieden ook niet. Dat betekent dat concerten in onder meer poppodia als 013 geen doorgang (meer) vinden en festivals als Pussy Lounge in Best ook niet mogen doorgaan.

Tijdens de persconferentie waarin de evenementenstop is aangekondigd, is gemeld dat in Brabant per week aangekeken hoe de situatie vordert. “Het zijn geen dagkoersen, het zijn uurkoersen”, zo werd gemeld. Dat betekent dat diverse festivals en evenementen de situatie nog even moeten afwachten. Bekijk de persconferentie hier:

Ook buiten de regio worden nu evenementen afgelast. Het Haagse festival Kingsworld is op het moment van schrijven het enige grootschalige publieke festival dat buiten Brabant is afgelast. De organisatie van het op 26 april geplande evenement stelt in een verklaring dat zij zich niet kunnen verzekeren tegen last-minute aflassen en dus de keuze maken dit uit voorzorg nu te doen. Kleinere evenementen zoals Creative Life in Utrecht (gepland voor 27 tot en met 29 maart) hebben een verplaatsing aangekondigd.

De VVEM ziet dat er onder onze leden en alle andere organisatoren afwegingen worden gemaakt. Dit op basis van factoren als bezoekers uit het buitenland, de beschikbaarheid van artiesten (die al dan niet hun tourschema aanpassen), de mogelijkheden en onmogelijkheden die evenementenverzekeringen bieden, het voortbestaan van het evenement op de lange termijn en een nette en duurzame afwikkeling van zaken.

We kunnen uiteraard niet in de toekomst kijken, maar houden als branchevereniging de ontwikkelingen scherp in de gaten. Elke organisator bekijkt in overleg met overheden welke passende maatregelen er genomen moeten worden. Dat is voor ieder evenement en iedere gemeente maatwerk. Als iets de evenementenbranche kenmerkt, is het de veerkracht en de flexibiliteit om mee te bewegen met actuele ontwikkelingen. Dat kan ook tijdens deze coronacrisis leiden tot goede en passende maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat evenementen door kunnen blijven gaan.

De VVEM houdt de ontwikkelingen bij in de online kennisbank:
https://vvem.nl/kennisbank/informatie-corona-virus/

De VVEM blijft de situatie actief monitoren. Mochten er vragen komen en/of annuleringen zijn, laat dit dan weten via een mail aan het secretariaat via info@vvem.nl of aan willem@vvem.nl. Zo inventariseren wij de impact en kunnen wij mogelijke maatregelen of eventuele ondersteuning voorbereiden. Uiteraard praten wij graag mee met organisaties en overheden om evenementen zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Tags