Het aantal evenementen en bezoeken lijkt weer richting het niveau te gaan van 2019. Dit blijkt uit een voorlopige analyse van Respons. Respons kek hiervoor nar de mand april en constateerde dat het aantal bezoeken met 9,3 miljoen in april 2022 13 procent lager was dan in het laatste ‘normale’ jaar 2019. Het aantal evenementen was echter slechts 7 procent lager. In de tussenliggende jaren golden er zware coronamaatregelen en waren evenementen met publiek niet (2020) of nauwelijks (2021) mogelijk. Het opheffen van de beperkingen is zichtbaar goed nieuws voor organisatoren én bezoekers van evenementen.

Gekeken naar de grote publiekstrekkers van april, dan geldt Koningsdag als dé aanjager. In de top 10 van best bezochte evenementen staan maar liefst zes edities. Daarnaast waren er vele festivals in het land die ook veel bezoek trokken. In totaliteit bleven de aantallen bezoeken wel wat achter bij 2019. Verder zien we een aantal oude bekenden terug. De NN Marathon van Rotterdam en het Bloemencorso van de Bollenstreek en de Amstel Gold Race waren ook in het pré corona tijdperk vaste top 10 evenementen. Ook hier geldt dat er minder bezoek kwam dan bij eerdere ‘normale’ edities. Bij de Passion in Doetinchem was er helaas geen publiek mogelijk, ondanks het opheffen van de beperkingen. Eerdere edities trokken ruim 25.000 bezoekers.

In februari en maart 2022 constateerde Respons ook al een herstel, maar toen golden er (deels) nog coronabeperkingen. April is de eerste maatregelvrije maand en te zien is dat de branche terug veert richting de aantallen gaan van 2019. Respons maakt nog wel de kanttekening dat deze cijfers geen garantie bieden voor de toekomst. Net als de rest van de samenleving heeft ook de evenementensector te kampen met personeelstekorten en een gebrek aan materiaal. Verder heeft de inflatie invloed én vermoeden we dat evenementen concurrentie hebben van vakanties naar het buitenland, wat ook twee jaar niet kon.

Tags