Evenementen trokken in mei dit jaar meer bezoek dan de evenementen in 2019. Dat blijkt uit een voorlopige analyse van Respons die deze maand gepubliceerd werd. Het aantal evenementen is ten opzichte van mei 2019 (het laatste ‘normale’ jaar voor corona) iets afgenomen, maar het aantal bezoekers is gestegen. Met ruim 92 procent van het aanbod werd 7 procent meer bezoek gerealiseerd.

Respons meldt dat de bevrijdingsfestivals een grote aanjager waren als het gaat om de aantallen bezoeken. Zowel de top 10 aan evenementen in mei 2019 als diezelfde lijst van 2022 wordt door de 5 mei-evenementen gedomineerd. Andere evenementen in de Top 10: Dordt in Stoom in Dordrecht, de Meikermis in Groningen en het Breda Jazz Festival.

Wat opvalt in de cijfers is dat mei tevens in het teken stond van verplaatste evenementen, hetzij uit eerdere jaren, dan wel uit het eerste kwartaal (toen de coronaregels deels nog van kracht waren). Denk bijvoorbeeld aan Vrienden Van Amstel, dat normaliter in januari plaatsvindt.

Hoewel de cijfers reden tot positiviteit geven, zet Respons de kanttekening dat de positieve cijfers door die verplaatsingen enigszins gekleurd zijn en dat er ook krijgen ook signalen van evenementen die te maken hebben met tegenvallende aantallen bezoekers en/of deelnemers. Ook de personeelstekorten hebben een negatief effect op de mogelijkheden van organisatoren en in bepaalde gevallen ook op de beleving van het evenement. Denk daarbij aan lange wachttijden bij de horecapunten.

Meer info op de website van Respons.

Tags