Afgelopen week vond in het DeLaMar Theater in Amsterdam de zesde editie van ADE Green plaats. De VVEM is als vanouds partner van deze op duurzaamheid, innovatie en sociale verandering richtende conferentie, onderdeel van het grotere Amsterdam Dance Event. Tijdens ADE Green is de ?Plastic Promise? gelanceerd, een initiatief waarbinnen de evenementenindustrie zich opwerpt als pionier op het gebied van verantwoord plasticgebruik.

Het drukbezochte ADE Green toonde een interessant kijkje in een (nabije) toekomst waarin evenementen verduurzamen en vanuit de voortrekkersrol die evenementen hebben de toon kunnen zetten richting een duurzamere maatschappij. Binnen de eendaagse, conferentie die volledig is gewijd aan innovatie, duurzaamheid en maatschappelijke verandering binnen de muziek- en evenementenindustrie ging veel aandacht uit naar een verduurzaming van het leven ?on the road?. Focus daarbinnen ging vooral over fysiek (onder meer gehoorbeschadiging) en mentaal welzijn van enerzijds de artiesten op de podia, maar anderzijds ook de personen in de periferie daarvan.

Een andere focus binnen ADE Green lag op verduurzaming van festivals. Binnen het panel Power Rewired zijn bijvoorbeeld een aantal manieren gepresenteerd over het zo ergonomisch mogelijk omgaan met en duurzaam opwekken van festivalstroom. Mysteryland presenteerde hier de samenwerking met Tegenstroom die ervoor gaat zorgen dat 90 procent van het evenement op groene en lokaal opgewekte stroom gaat draaien, waardoor het gebruik van aggregaten geminimaliseerd wordt. In het panel Cup, Cup, Cup From Waste to Resource presenteerde een aantal evenementen hun manieren om met single use plastic om te gaan en uiteindelijk richting een zo min mogelijk belastend festival te gaan. Vanuit die gedachte lanceerde staatssecretaris Stienje van Veldhoven van Infrastructructuur en Waterstaat samen met DJ Sam Feldt en andere betrokken partijen uit de evenementenindustrie de campagne Plastic Promise. Plastic Promise is een landelijke beweging waarbij de evenementenindustrie het voortouw wil nemen om verantwoordelijker met plastic om te gaan. Naast organisatoren, kunnen ook toeleveranciers en drankmerken zich bij de beweging aansluiten via plasticpromise.nl. Het doel van de campagne is om binnen drie jaar minimaal vijftig procent van alle plastic wegwerpartikelen op evenementen, zoals bekers, borden, bestek en regenponcho?s, door herbruikbare producten te vervangen of hoogwaardig te recyclen.

ADE Green is onderdeel van Amsterdam Dance Event, dat dit jaar zijn eigen bezoekersrecord heeft verbroken. De 2018-editie van ADE werd bezocht door 400.000 bezoekers, uit meer dan 100 landen. De conferentie telde tegen de 600 sprekers. Tijdens het festival traden 2.500 artiesten op in bijna 200 locaties. In totaal werden er meer dan 1000 evenementen georganiseerd. De gemeente Amsterdam stelt dat ADE ?rustig? is verlopen. Bij een viertal evenementen was er een incident met het gebruik van pepperspray, dat waren de enige noemenswaardige incidenten. In totaal zijn gedurende het festival 74 mensen aangehouden. 58 arrestaties waren drugsgerelateerd.