Diverse media maken melding van de problemen met de handhaving van het rookbeleid. Roken in festivaltenten is verboden. Zodra de NVWA een overtreding constateert, krijgt niet de roker, maar het festival een boete. De VVEM maakt zich hard om de positie van organisatoren ? die niet meer kunnen doen om roken tegen te gaan dan hetgeen ze al doen ? onder de aandacht te brengen bij de overheid.

In een reactie naar de NOS zegt de NVWA dat caf?s en discotheken zich steeds beter aan het rookverbod houden, maar dat het op festivals en evenementen minder goed gaat. In 2017 kreeg 31 procent van de gecontroleerde caf?s en discotheken een boete. Bij festivals lag het percentage op ruwweg de helft en dus wordt dat nu uitgebreider gecontroleerd. Hoe vaker een festival wordt beboet, hoe hoger het bedrag wordt. De boete kan oplopen tot 13.500 euro per tent waarin wordt gerookt. Diverse festivals (onder meer Freshtival, Tuckerville, Airforce Festival en Fields of Joy) verkopen inmiddels om boetes te voorkomen al geen sigaretten meer op het terrein. Andere evenementen, zoals Zwarte Cross, reserveren een bedrag voor mogelijke boetes.

Op 3 juli is de VVEM naar bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de NVWA geweest om deze kwestie onder de aandacht te brengen. Namens de VVEM was onder meer Ronnie Degen van Zwarte Cross aanwezig. Doel van het bezoek was vooral om de knelpunten die we zien bij de handhaving van het rookverbod in tenten te benoemen. Degen stelde hierover in de media: ?We willen de wet niet aanpassen. Maar de vraag is wel wanneer een organisator het goed doet. En waarom krijgt de overtreder zelf geen boete? Zij hebben nergens last van en weten waarschijnlijk niet eens dat wij een bekeuring krijgen?? Afgesproken tijdens het bezoek aan het Ministerie van VWS is om op structurele basis in gesprek te gaan als VVEM, NVWA en Ministerie van VWS. In het najaar zal een overleg plaatsvinden, georganiseerd door de VVEM.

Tags