Het is – onder strakke voorwaarden – mogelijk om actieve evenementen in de buitenlucht te laten doorgaan met 50-75 procent van de normale bezoekerscapaciteit. Dit advies doet Fieldlab Evenementen aan het Kabinet op basis van de eerste praktijktesten van dit type evenement. Het Kabinet vraagt nu het OMT om advies over de onderzoeksresultaten.

Onderzoek bij drie voetbalwedstrijden wees uit dat grotere buitenevenementen onder de volgende, strikte voorwaarden mogelijk zijn in de huidige Coronasituatie:

  • Sneltest op een decentrale plaats, dicht bij huis;
  • Sneltest maximaal 24 uur van het einde van het evenement;
  • Gebruik van een app of ander soort toegangscontrole van een negatieve Coronatest;
  • Specifiek voor voetbalstadions:
  • – Capaciteit van Business Seats in het stadion op 50-75%, net als reguliere tribunevakken. Binnengedeelte (Business Club) met een bezetting van 20%.
  • – Door de natuurlijke scheiding kunnen zgn. skyboxen gebruikt worden op 50-75% van de bezetting (net als reguliere tribune);
  • Fysiek scheiden van groepen bezoekers, afhankelijke van de capaciteit en het ontwerp van de locatie;
  • Mondkapjes (mond-neusmasker) verplicht bij het rondlopen op locatie bij een bezetting van 50%;
  • Bij bezetting van 75% is een mondkapje ook zittend verplicht;
  • Actieve communicatie van alle praktische, relevante informatie en continue wijzen op het naleven van de maatregelen.

Onderzoek
Deze adviezen zijn het resultaat van onderzoek bij de eerste praktijktesten van Fieldlab Evenementen in de buitenlucht: de voetbalwedstrijden N.E.C. Nijmegen – De Graafschap, Almere City FC – Cambuur Leeuwarden (met 1.500 toeschouwers) en de interland Nederland – Letland (met 5.000 toeschouwers). Rond deze wedstrijden is onderzoek gedaan naar de dynamiek van de bezoekers bij gebruik van verschillende soorten maatregelen, zoals het wel of niet dragen van mond-neusmaskers, wel of geen bewegingsvrijheid of horeca tijdens het duel, vaste placering of juist vrije zitplaatsen, etc.

Fieldlab Evenementen heeft als hoofddoel om weer veilig en verantwoord evenementen te organiseren in Coronatijd. Het is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector, verenigd in het EventPlatform en de Alliantie van Evenementenbouwers en de Overheid. Het programma wordt ondersteund door de ministeries van EZK, JenV, OCW, VWS.

Het volledige persbericht is te vinden op de website van Fieldlab Evenementen.

Het onderzoeksrapport en bijbehorende bijlagen zijn eveneens op die website te vinden.

Tags