Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten heeft gemeentebestuurders uit het hele land uitgenodigd op Lowlands, om daar te zien hoe de gemeente een grootschalig evenement aanpakt. Gebben hoopt dat het een opmaat kan zijn naar meer samenwerking en kennisdeling tussen gemeenten waar grote publieksevenementen worden georganiseerd.

In De Telegraaf stelt Gebben dat gemeenten samen tot oplossingen kunnen komen bij zaken die spelen. Als voorbeeld haalt hij in de krant Defqon.1 aan, dat in 2019 met het probleem te maken kreeg dat er geen vijfhonderd beveiligers beschikbaar bleken. “De politie kwam met het advies om 20.000 man naar huis te sturen, het festival een dag korter te laten duren of een deel van het terrein af te sluiten.” Door rond de tafel te gaan zitten, zijn ze tot de oplossing gekomen dat het festival door kon met 350 beveiligers en 150 servicemedewerkers. Dit soort tekorten of onvoorziene omstandigheden spelen elders ook. “We hebben allemaal met hetzelfde te maken, vinden het wiel allemaal uit”, aldus Gebben. “Maar delen dat amper tot niet.”

Zodoende zoekt hij nu actief de samenwerking met andere gemeenten, om op deze manier bij elkaar ‘af te kunnen kijken’ hoe om te gaan met vuurwerk- of droneshows op evenementen, of vergunningentrajecten, verkeersmanagement, crowd control en parkeren. Burgemeesters zitten wel samen in een appgroep door een Fieldlab-evenement in Biddinghuizen gedurende de coronapandemie, maar dat is niet voldoende volgens Gebben. Daarom heeft hij collega’s uitgenodigd voor Lowlands, om daar ervaringen uit te wisselen. De burgemeester hoopt dat ze daarna elk half jaar samen kunnen komen en aan de hand van een ‘LinkedIn-achtig platform’ kennis kunnen delen. “Kennis groeit als je die met elkaar deelt.”

Tags