De uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-inrichtingen is ongeldig, zo heeft de Hoge Raad geoordeeld. Dat betekent dat rookruimtes in concertzalen en op evenementen per direct verboden zijn.

De Hoge Raad volgt de beslissing van het Haagse gerechtshof, die volgde na een procedure van Nederlandse Niet-rokersvereniging Clean Air Nederland (CAN), die de uitzondering op het in 2008 ingevoerde rookverbod voor de horeca die gold voor daarvoor aangewezen rookruimtes in strijd is met het WHO-Kaderverdrag van de Verenigde Naties. Het Haagse gerechtshof stelde hen in het gelijk en de Hoge Raad heeft vandaag beslist dat de uitspraak van het hof juist is.

Dit heeft ook grote effecten op de evenementenbranche. Popzalen en venues moeten nu het publiek buiten laten roken, met alle mogelijke veiligheidsrisico?s van dien. Ook voor festivals en evenementen geldt dat daar geen aparte rookruimtes meer aangewezen mogen worden. De VVEM is al tijden druk met dit dossier en organiseerde 5 juni jongstleden een kennissessie over deze problematiek.

De discussie wordt 2 oktober voortgezet tijdens het Congres Podia | Fstivals | Evenementen in Utrecht. In het door Willem Westermann van de VVEM gemodereerde debat ?Roken, rookruimtes en het rookverbod? wordt de hele situatie bediscussieerd. Iedereen in de horeca, dus ook poppodia, venues, evenementen en festivals, moeten goed weten wat wel en niet meer mag. Het debat staat in het teken van het delen van kennis en ervaring en wellicht zelfs oplossingen en het vormen van een gezamenlijke blik op de toekomst.

Tags