Dinsdagavond 15 februari heeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid tijdens een coronapersconferentie aangekondigd dat de coronamaatregelen ‘in rap tempo’ worden losgelaten. Dit heeft ook consequenties voor de evenementenbranche, die – ondanks voorwaarden – eindelijk weer kan gaan plannen.

Volgens minister Kuipers worden de versoepelingen snel doorgevoerd omdat de bezetting van ziekenhuisbedden nagenoeg stabiel is gebleven, ondanks de onmiskenbare piek in het aantal besmettingen. “We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Dus Nederland gaat weer open. Alleen niet in één keer, maar in 3 stappen. Het zijn wel grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar.”

Per direct is het advies om niet meer dan vier mensen in huis of op kantoor te ontvangen vervallen, thuiswerkadvies is omgezet tot ‘werk maximaal de helft van de tijd op kantoor’. De volgende fase gaat op 18 februari in. Dan kunnen alle (horeca- en evenementen)locaties in ons land weer open tot 01:00 uur ’s nachts. Wel blijft het coronatoegangsbewijs geldig binnen alle locaties waar deze nu getoond moet worden, zoals de horeca, bioscopen, musea en theaters. Eenmaal binnen zijn een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen beperking meer wat betreft het aantal bezoekers, al blijft een vaste zitplaats verplicht op locaties met meer dan 500 mensen en moet er in die gevallen bij verplaatsing nog en mondkapje worden gedragen.

De derde en vooralsnog laatste stap wordt op 25 februari gezet. Dan gelden weer de normale openingstijden, verdwijnt het coronatoegangbewijs op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, evenals de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel, een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca.

Helaas blijkt dat er voor de evenementenbranche nog wel enkele haken en ogen zijn. “De grote nachtclubs, discotheken, festivals en evenementen kunnen weer onbeperkt opengaan”, aldus het kabinet. Echter, op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt voor evenementen in binnenlocaties, echter niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen en ook niet voor openluchtevenementen. Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies. De VVEM is verheugd dat we als branche weer iets kunnen, maar maakt zich er hard voor om de 1G regel zo snel mogelijk van tafel te krijgen. Alleen dan kunnen we als branche weer écht vooruit.

Tags