Genieten van muziek met oog voor de preventie van gehoorschade. De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) verlengen vandaag hun afspraken met staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) in het Derde convenant preventie gehoorschade versterkte muziek.

De VVEM- en VNPF-leden hebben de afgelopen jaren met succes al veel inspanningen geleverd op het gebied van voorlichting, bewustwording en geluidsmetingen. De komende vier jaar voegen zich hierbij ook de studentenverenigingen, fitnesscentra, bioscopen en schoolfeesten.

Uitbreiding convenant met studentenverenigingen, fitnesscentra en bioscopen
Staatssecretaris Blokhuis: ?Bij concerten en festivals is het al heel normaal om goed na te denken over gehoorbescherming. Maar er zijn natuurlijk veel meer plekken waar je versterkte muziek tegenkomt, bijvoorbeeld als je gaat sporten of een avondje naar de film. Ook daar moet het zo veilig mogelijk zijn voor je gehoor. Daarin maken we vandaag een mooie stap.?

Oordoppen laagdrempelig beschikbaar
De convenantspartijen verlengen de bestaande afspraken over het hanteren van maximale geluidsniveaus, geluidsmetingen, communicatie om bewustwording te realiseren en gehoorbescherming. Muzieklocaties zorgen er bijvoorbeeld voor dat goed werkende oordoppen laagdrempelig beschikbaar en makkelijk vindbaar zijn voor alle bezoekers. Ook wordt de I Love My Ears-campagne ingezet om bezoekers goed voor te lichten over het veilig genieten van muziek. De boodschap is: draag oordoppen, neem oorpauzes en neem voldoende afstand van de geluidsbron.

Welke muzieklocaties en evenementen?
De muzieklocaties en evenementen van de VVEM en de VNPF worden jaarlijks door zo?n 13 miljoen mensen bezocht. Het gaat onder andere om Paradiso, Vera, EKKO, Burgerweeshuis, Effenaar, Ziggo Dome, AFAS Live maar ook Down the Rabbit Hole, Welcome to The Village, Zwarte Cross en Wildeburg.

Deelnemers aan het convenant
De Vereniging van EvenementenMakers (VVEM), de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), de Landelijke Kamer van Verenigingen, NL Actief, de Nederlandse vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF), Verantwoorde Feesten, VeiligheidNL, GGD GHOR Nederland en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Tags