Tijdens ESNS2024 hebben de VVEM en Respons in een volgepakte kelderzaal van de Groningse Oosterpoort de nieuwe festival- en concertcijfers over 2023 gepresenteerd. De cijfers zijn goed, maar verdienen wel enkele kanttekeningen.

Festivals (vanaf >= 3000 bezoekers)
Het aantal kunst- en cultuurfestivals met minimaal 3000 bezoeken steeg met 3%, maar het aantal bezoeken nam met 10% af. De lagere bezoekaantallen kwamen volledig op het conto van de vrij toegankelijke festivals. Het aantal bezoeken aan vrij toegankelijke festivals nam met ruim 20% af. Dat komt voornamelijk doordat meerdere gratis toegankelijke festivals in 2023 niet zijn doorgegaan of helemaal zijn gestopt. Mede door de hoge kosten, vrijwilligerstekorten en strengere eisen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid geven steeds meer organisatoren er de brui aan.
In 2023 werden er 6% meer festivaltickets verkocht, waardoor de ticketomzet steeg naar boven het half miljard euro (€ 506 miljoen). Desondanks staan de marges onder druk, met name door de forse stijging in de kosten van o.a. personeel en materialen. De verschuiving van festivals vanuit de drukke randstad naar o.a. Noord-Brabant, zette in 2023 verder door. In Noord-Brabant vinden nu evenveel festivals plaats in Noord- en Zuid-Holland. Qua bezoekaantallen valt met name de daling in Noord-Holland op: 14% in de periode 2018-2023.

Concerten (>=3000 bezoekers en meer)
De markt voor grote concerten wist in 2023 het hoge niveau van 2022 vast te houden en groeide licht. In 2022 maakte de markt een grote sprong voorwaarts, vooral dankzij de inhaalvraag van door corona afgelaste concerten. In 2023 was er voor een deel nog steeds sprake van een inhaalvraag, maar grote concerten in o.a. Ziggo Dome, Rotterdam Ahoy en de Johan Cruijff ArenA zijn ook gewoon in trek bij het grote publiek zo laten de cijfers zien. Stadionconcerten (30 in 2023, 18 in 2022) waren grotendeels verantwoordelijk voor de groei van de concertsector. Indoor- en greenfieldconcerten blijven min of meer gelijk. In 2023 werden er 10% meer concerttickets verkocht, waardoor de omzet steeg naar bijna € 290 miljoen (+18% ten opzichte van 2022).

Sector ondanks zorgen positief gestemd over 2024
Bijna 60% van de betrokken partijen uit de sector ziet 2024 zonnig tegemoet. Dat blijkt uit de jaarlijkse industry-scan van Respons onder o.a. organisatoren, accommodaties en toeleveranciers. Het publiek dat de sessie op ESNS bijwoonde was echter minder positief over het jaar. Net als in de peiling, maken zij zich zorgen over de kostenontwikkeling, maar ook over de vrijwilligers en de maatregelen van de overheid.
Op de slotvraag over de verwachtingen van het aantal festivals en concerten in 2024 was de zaal redelijk unaniem: meer concerten, minder festivals.

Tags