Uit een onderzoek van EenVandaag blijkt dat 58 procent van de jonge festivalgangers (16 – 34 jaar) na een festivalbezoek wel eens last heeft gehad van piepende of ruisende oren. Het goede nieuws is dat het belang van gehoorbescherming steeds vaker wordt erkend door deze bezoekersgroep.

Het onderzoek van EenVandaag is verricht vanuit 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met festivalplatform Festileaks. Het onderzoek kende 2348 respondenten in de leeftijd 16 tot en met 34 jaar. Het grootste deel van de ondervraagde jongeren geeft aan dat de piep of ruis na een nacht slapen of een dag bijkomen weer wegtrekt. Tweederde (65 procent) van de ondervraagden draagt wel eens gehoorbescherming op muziekfestivals. Hier is het percentage vrouwen (74 procent) hoger dan het aantal bescherming dragende mannen (58 procent).

Veel bezoekers denken inmiddels zelf aan het dragen van gehoorbescherming. ?Uit zichzelf geven deelnemers die gehoorbescherming dragen aan dat ze oordoppen hebben gekocht met een speciale filter, of ze zelfs speciaal op maat hebben laten maken. Dit om gehoorschade te voorkomen. Daarnaast geven een aantal deelnemers aan op hun gehoor te letten door niet te dicht bij boxen te gaan staan en bij te hard geluid weg te lopen bij het optreden. Jongeren die geen gehoorbescherming dragen geven vaak aan dat ze de voorkeur geven aan het luisteren van muziek zonder oordoppen, dat ze oordoppen niet fijn vinden zitten of gehoorbescherming te duur vinden?, zo staat in het onderzoek te lezen.

Het zorgen voor een gezond geluidsniveau tijdens evenementen blijft een belangrijk item, waar de VVEM onder meer middels de I Love My Ears-campagne hard voor blijft maken. Ook deze festivalzomer weer wordt I Love My Ears vanuit de branche onder de aandacht gebracht bij bezoekers van evenementen. Het volledige rapport van EenVandaag is te vinden op hun website.

Tags