Deze week zijn als onderdeel van het programma van het Nationaal Congres Evenementen de Nationale Evenementenprijzen uitgereikt. Het was voor het eerst in drie jaar dat deze prijzen weer uitgereikt konden worden. Namens de VVEM zat Willem Westermann in de jury. Prijswinnaars zijn onder meer de gemeentes Almere en Valkenburg aan de Geul.
In de categorie Evenementenstad van het jaar boven 100.000 inwoners is Almere tot winnaar uitgeroepen. “Hoe kon Almere – met de komst van Floriade Expo – er voor de stad (en haar inwoners) het maximale uithalen qua evenementen? Vanuit die ambitie ontstond tussen april en oktober een 180-dagen programma waarbij veel nieuwe evenementen werden georganiseerd. Zo benadrukte men de relatie tussen Floriade en de stad én investeerde men in de toekomst. Men liet zich niet van de wijs brengen van de negatieve aandacht die dat evenement zelf kreeg. Sterker nog, ze zijn er in geslaagd onderdelen van het 180-dagen programma blijvend op de agenda te krijgen. Ook is er ontdekt hoeveel talent de stad en haar inwoners te bieden heeft, dit zorgde voor een breder publieksbereik waarbij de stadsdelen werden betrokken. De jury waardeert de weldoordachte inzet van Almere, met name in een post-coronajaar, enorm en is erg benieuwd naar de lange termijneffecten en hoopt dat dit een structurele impact op het evenementenaanbod van Almere en haar evenementenbeleid zal hebben”, aldus de jury.
In de categorie Evenementenstad van het Jaar tot 100.000 inwoners is de prijs naar Valkenburg aan de Geul gegaan. De jury stelt: “Dit is een gemeente waarin evenementen in het DNA vervlochten zitten. Sinds jaar en dag vinden in Valkenburg aan de Geul tientallen grote evenementen per jaar plaats. Als wielerstad vinden er jaarlijks diverse grote internationale wielerevenementen plaats, zoals de Amstel Gold Race. Valkenburg heeft in elk seizoen evenementen met meer dan 20.000 bezoekers. Met Kerststad Valkenburg als bekendste en grootste. Als ‘kleine gemeente’ met 17.000 inwoners hebben ze met evenementen regelmatig een meer dan verdubbeling van het aantal bewoners. Ze doen dan ook alles met trots en samen met ondernemers en bewoners. Daarnaast is er aandacht voor alle kernen van de gemeente. Hierdoor is er onder de bevolking en ondernemers een groot draagvlak voor evenementen.”
In de categorie Beste Publieksevenement won Bloemencorso Sint Jansklooster. De jury heeft bewondering voor de lef en aanpak in dit kleine dorp, die op allerlei manieren naar voren komen waardoor het evenement naast authentiek ook vernieuwend is. “Het Overijsselse dorp Sint Jansklooster heeft ongeveer 2500 inwoners en die inwoners vormen het fundament van het evenement en zijn betrokken ambassadeurs van het corso. Het hele dorp is betrokken bij het corso, op welke manier dan ook; ze bouwen de corsowagens, verzorgen de catering, draaien mee in de productie van het evenement of zijn verkeersvrijwilliger. Met andere woorden, het evenement wordt zeer breed gedragen en ondersteund. […] De vernieuwing komt tot uiting op het gebied van digitalisering, duurzaamheid, het nastreven van gelijkwaardige beleving voor mensen met beperking en organiseren van een jeugdcorso waarmee de expertise van het Bloemencorso wordt doorgegeven op de volgende generatie. Dat maakt een evenement dat al decennia op dezelfde basis rust, verrassend vernieuwend en verjongend!”
De Evenementen Innovatieprijs tenslotte is overhandigd aan Bosk Arcadia. In 2022 werd de binnenstad van Leeuwarden 100 dagen lang groen gekleurd, doordat meer dan 1000 bomen letterlijk door de stad wandelden. “De kunstinstallatie, het ‘wandelende’ bos werd in beweging gebracht door honderden deelnemers. De bomen verplaatsten elke week naar het volgende plein of straat waardoor er iedere keer een andere locatie groen kleurde en een andere beleving gaf met de bomen als aankleding. Met Bosk Arcadia – een vervolg op Leeuwarden – Fryslân 2018 (Culturele Hoofdstad van Europa) is de vergroening van Leeuwarden nadrukkelijk op de kaart gezet. Het project kende, naast het wandelende bos, een breed participatie-, educatie-, cultuur- en verdiepingsprogramma voor Leeuwarden en Fryslân. De jury was erg onder de indruk van dit innovatieve evenement, dat een actueel onderwerp op zeer creatieve wijze tot het gesprek van de stad maakte. Op deze manier is met de kracht van kunst en cultuur een bijdrage aan deze maatschappelijke transitie gedaan.”
De jury kent een deels vaste bezetting:
Johan Moerman (Johan Moerman advies, International Festivals and Events Association)
Demelzha Blinker (Zelfstandig marketingadviseur)
Willem Westermann (Namens Vereniging van Evenementenmakers VVEM)
Maarten van Bottenburg (Hoogleraar Universiteit van Utrecht)
Marianne Dijkshoorn (Adviseur toegankelijkheid en inclusie)