Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven heeft samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie (SCI), het Fonds Podiumkunsten (FPK) en Sena het initiatief voor een investeringsfonds voor popmuziek genomen. Dit fonds zal doordat een deel van de focus ligt op live muziek ook de evenementenbranche kunnen be?nvloeden.

Het fonds wordt via twee regelingen bij het SCI en het FPK uitgevoerd. Tijdens Eurosonic Noorderslag in januari 2019 worden de twee regelingen gepresenteerd. Door de samenwerking tussen de partijen, beschikt het fonds in de periode 2019-2021 over 900.000 euro per jaar.

Het fonds zegt ruimte te willen maken om te investeren in de carri?reontwikkeling van artiesten die al enige tijd werkzaam zijn in de popmuziek. ?Nederland heeft een relatief kleine thuismarkt voor popmuziek. Het is daarom niet alleen lastig voor sommige artiesten een redelijk inkomen te verdienen, maar er is ook weinig ruimte om te investeren in bijvoorbeeld het opnemen van nieuw materiaal of het ontwikkelen van een goede live-act. Het fonds kan de investeringsruimte vergroten en zo een extra impuls geven aan de carri?reontwikkeling van een artiest. Doel is een structurele verbetering van het verdienmodel van de betreffende artiest. Hiermee haakt het fonds ook aan de Fair Practice Code, van groot belang voor de aangesloten partijen?, zo valt te lezen in de aankondiging.

De regelingen zijn aan te vragen bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Fonds Podiumkunsten. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ziet potentie om bijzondere projecten mogelijk te maken waarbij talent uit de popmuziek en de ontwerpende sectoren in kruisbestuiving zorgen voor innovatie aan beide kanten. Het Fonds Podiumkunsten ondersteunt met deze regeling popartiesten in het zetten van de volgende stap in hun carri?re. De volledige regeling, toelichting en de richtlijnen komen in januari 2019 beschikbaar.