Opnieuw leidt de evenementensector een megaverlies, zo meldt Respons. In de maand april zijn de problemen door corona groter geworden. Afgelopen maand vonden er slechts 33 evenementen plaats, allemaal zonder publiek. In ‘het laatste normale evenementenjaar’ 2019, vonden er in april 450 evenementen plaats. Deze trokken toen 10,7 miljoen bezoeken, tweemaal zoveel als in maart 2019.

Van januari tot en met april 2021 hebben er in totaal 100 evenementen plaatsgevonden. Deze trokken 10.000 bezoekers (Fieldlab-testevenementen). In dezelfde periode in 2019 vonden er 1200 evenementen plaats met in totaal 21,2 miljoen bezoeken.

Het Radio 538 Koningsdag event in Breda is normaal goed voor 40.000 bezoekers. Nu zou het als grootste Fieldlab-testevenement tot dan toe plaatsvinden op 24 april. Maar na protesten van onder meer de lokale horeca en het ziekenhuis in Breda, gaf de burgemeester op het laatste moment geen vergunning. Op Koningsdag zelf vielen de spontane, niet georganiseerde ‘evenementen’ op. Deze tellen dan ook niet mee in onze analyse. In steden als Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Breda werden deze spontane evenementen (te) druk bezocht.

April stond verder in het teken van enkele grote topsportevenementen, die ook allemaal zonder publiek plaatsvonden, zoals de Amstel Gold Race, de Korfbal Leaguefinale in de nieuwe RTM Stage (Rotterdam Ahoy) en de tenniswedstrijden in de lege Maaspoort in Den Bosch.

De 10 grootste evenementen van april 2019 trokken zo’n 4 miljoen bezoeken en deelnemers. 8 van deze 10 evenementen vonden in 2021 niet plaats. Meer info op de website van Respons.

Tags