Als branche worden we continu tussen hoop en vrees heen en weer geslingerd. Enerzijds zijn er de hoopvolle berichten die vanuit Fieldlabs Evenementen komen, de berichten over de garantieregeling en de beloftes over ‘een mooie zomer’ die vanuit de overheid worden gedaan. Anderzijds zie je dat het aantal besmettingen niet zo snel afloopt als gehoopt, steeds meer evenementen toch maar weer een jaar doorschuiven en wordt onze branche in de recente persconferenties niet eens meer genoemd. Dit zorgt voor een verlammend gevoel bij de Nederlandse evenementenmakers, want wij zijn er nog lang niet!

De VVEM heeft zich sinds de uitbraak van de coronacrisis continu hard gemaakt voor onze leden en daarmee ook voor het voortbestaan van onze branche in de breedte. We hebben onszelf als branchevereniging in de media opgeworpen als ‘het gezicht van’, we hebben ons in Den Haag goed weten te positioneren en realiseren ons meer dan ooit dat we elkaar nodig hebben. Onze branche is er altijd eentje van aanpakken geweest. De mouwen opstropen en aanpakken. Vanuit die mentaliteit hebben wij de afgelopen maanden veel weten te bewerkstelligen. Van een continue stroom media-aandacht en actief meepraten over oplossingen voor onze branche met beleidsmakers (zoals genoemde garantieregeling), tot de oprichting van de Alliantie van Evenementenbouwers, waarmee met vereende kracht wordt gewerkt aan het overeind houden van ons bestaansrecht.

Door de aankondiging van het garantiefonds in combinatie met de belofte dat ‘we weer open kunnen’, zijn er inmiddels festivals en andere evenementen aangekondigd voor de tweede helft van de zomer. Het doorgaan daarvan is echter nog altijd geen absolute zekerheid. De berichten in de media, aan de hand van de positieve resultaten van Fieldlab Evenementen, zijn hoopgevend. Daardoor is bij het grote publiek (en misschien ook wel bij de overheid) wellicht het beeld ontstaan dat wij als branche inmiddels weer ‘up and running’ zijn, of op zijn minst de weg terug hebben gevonden. Terwijl de harde werkelijkheid is dat wij nog altijd goeddeels stilstaan en we het als sector extreem moeilijk hebben.

Juist daarom, door die onzekerheden voor de komende maanden en het komende half jaar, juist daarom blijven we vechten en aandacht vragen voor verbetering en verlenging van de steunmaatregelen voor groot en klein. Voor goede voorwaarden voor het garantiefonds en voor het besef dat onze branche niet zomaar weer volledig aanstaat en dat gezien de lange voorbereidingstijd van evenementen, het tweede verloren zomerseizoen alweer snel voorbij zal zijn.

Uiteraard begrijpt de VVEM dat de weg omhoog tijd kost. Het is goed nieuws dat er langzaamaan weer perspectief komt voor de maatschappij. Maar we kunnen ook niet anders dan concluderen dat de evenementenmakers die de VVEM vertegenwoordigt nog geruime tijd hulp nodig zullen hebben om voorbij deze crisis te komen. Daarom werken wij als brancheorganisatie nog altijd keihard door om ervoor te zorgen dat wij hier gezamenlijk doorheen komen. Dat wij op termijn weer aan het werk kunnen. En op een veilige en verantwoorde manier, vanuit een gezonde bedrijfsvoering, weer evenementen kunnen neerzetten.

Tags