Festivalorganisatoren, de overheid, gemeenten en bedrijven zijn steeds meer bezig met het terugdringen van de grote plastic afvalstromen op festivals. Dit heeft zijn weerslag op het evenementenklimaat in Nederland.

Tijdens ADE lanceerde staatssecretaris Stienje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat samen met DJ Sam Feldt en andere betrokken partijen uit de evenementenindustrie de campagne Plastic Promise. Plastic Promise is een landelijke beweging waarbij de evenementenindustrie het voortouw wil nemen om verantwoordelijker met plastic om te gaan. Naast organisatoren, kunnen ook toeleveranciers en drankmerken zich bij de beweging aansluiten via plasticpromise.nl. Het doel van de campagne is om binnen drie jaar minimaal vijftig procent van alle plastic wegwerpartikelen op evenementen, zoals bekers, borden, bestek en regenponcho?s, door herbruikbare producten te vervangen of hoogwaardig te recyclen. Dat was al een grote stap waar veel over is geschreven in de media.

Waar de ‘promise’ nog vooral over de evenementenindustrie ging, volgde in februari het Plastic Pact. Dit is een pact met een groot aantal plastic producerende en plastic toepassende bedrijven, waaraan ook enkele maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen deelnemen. Hier waren het volgens de staatssecretaris echter ook weer de bedrijven uit de evenementenindustrie die voorop liepen. Op 20 februari ondertekenden zeventig bedrijven en organisaties het pact, waaronder diverse grote evenementenorganisatoren. Hiermee spraken de betrokken partijen uit dat alle plastic verpakkingen op hun evenementen voor 2025 helemaal recyclebaar moeten zijn en dat het gebruik van plastic met een vijfde verminderd moet worden. ?Festivals waren een van de eersten die zich aanmeldden voor het pact?, aldus staatssecretaris Van Veldhoven, die stelt dat het pact niet vrijblijvend is. Ze zal de Kamer jaarlijks informeren over de vorderingen. Diverse evenementen hebben al verregaande matregelen aangekondigd. Zo gaan op MOJO Concerts-festivals als Down The Rabbit Hole en Lowlands alle voedselbenodigdheden (PLA-bekers, rietjes, bordjes en bestek) worden gerecycled en gecomposteerd. Op Zwarte Cross wordt een nieuw plasticbeleid uitgerold. ?We zijn met onze partners bezig met een PET-beker voor Zwarte Cross, die helemaal gerecycled kan worden en de jaren daarop opnieuw gebruikt wordt als beker. Deze editie willen we al gerecyclede PET-bekers gaan gebruiken?, aldus Marcus ten Zijthoff, teamleider van het productieteam.

Tijdens de ALV van de VVEM zal Ten Zijthoff verder uitweiden over de plannen.

Tags