Steeds meer evenementen gaan het gebruik van plastic op hun terreinen tegen. In het Verenigd Koninkrijk gaat Glastonbury als eerste de strijd aan met plastic afval. In Nederland volgt Amsterdam, dat als evenementenstad in 2020 af wil zijn van ?single use plastics?.

Het Britse Glastonbury geldt met zo?n 175.000 bezoekers als een van ?s werelds grootste, maar daardoor ook een van ?s werelds meest vervuilende festivals. Het heeft de afgelopen jaren al flink ingezet op recyclen en het composteren van voedselrestanten. Plastic blijft de grootste afvalberg, met alleen al een miljoen plastic flessen die jaarlijks achterblijven op het terrein.

Vanaf 2019 is Glastonbury het eerste festival dat ?single use plastic? volledig weert uit de infrastructuur. Volgend jaar worden alle plastic drankhouders (flessen, bekers etc.) van het terrein geweerd. Glastonbury is wereldwijd het eerste grote festival dat zoiets probeert. Ook plastic borden, vorkjes, lepeltjes et cetera zullen verboden worden. Campingbezoekers wordt opgeroepen hier bewuster mee om te gaan. Hoe het in de praktijk wordt ge?mplementeerd, heeft het festival nog niet bekend gemaakt.

In Nederland neemt de stad Amsterdam een voortrekkersrol in. De gemeenteraad heeft eind februari ingestemd met een voorstel van Partij voor de Dieren om plastic uit het water filteren voor het doorstroomt naar de zee, maar vooral ook om gedurende evenementen in de stad het gebruik van plastic als confetti, drinkbekers en rietjes te stoppen. Het is nog niet bekend hoe op dit gebied aan handhaving gedaan zal worden. Diverse andere festivals zijn inmiddels ook met soortgelijke initiatieven bezig.