In diverse media-uitingen en tijdens een veelbesproken staking, hebben politiekorpsen in het land recent gemeld dat zij de capaciteit niet (meer) hebben om het groeiend aantal evenementen in het land te kunnen begeleiden. Het standpunt van de VVEM is daarin ook duidelijk naar voren gekomen.
Tegenover AT5 stelde Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg eind juli dat hij zich grote zorgen maakt over de toenemende druk op het Amsterdamse politieapparaat, die agenten steeds minder goed in staat stelt om hun werk te doen. Grootste knelpunt is het immer groeiende aantal evenementen in de stad. ?Ik zie steeds vaker dat wij door de druk bureaus voor een hele dienst moeten sluiten omdat wij niet meer de mensen hebben op dat moment.? In de stad nemen steeds meer organisaties van evenementen die politietoezicht nodig hebben zelf maatregelen. ?Toch neemt het aantal evenementen toe en dit is ook ??n van de vraagstukken met elkaar: Hoeveel evenementen kan deze stad aan??
Een week later besteedde ook de NOS aandacht aan deze problematiek, maar dan op landelijke schaal. Zelfs bij korpsen waar op papier genoeg personeel is, zorgen evenementen voor druk. ?In de praktijk zie je dat collega’s meerdere nachtdiensten achter elkaar moeten draaien en dat ze worden ingezet bij evenementen met hele lange diensten?, aldus Rob den Besten van de Centrale Ondernemingsraad Politie Nederland. ?Je ziet ook leidinggevenden die mee moeten draaien, en wijkagenten die worden ingezet op evenementen buiten hun eigen wijk.?
Weer een week later kondigden agenten uit Zeeland en West-Brabant aan actie te gaan voeren rondom Decibel Outdoor in Hilvarenbeek, een festival dat op de stakingsdag van de politie zo?n 50.000 bezoekers trok. ?De stijging van het aantal evenementen valt niet bij te benen en staat niet meer in verhouding tot andere taken?, aldus een woordvoerder namens de politiebonden. ?Dit jaar worden er alleen al bijna 1.000 festivals georganiseerd die vrijwel zonder uitzondering om politie-inzet vragen. Dat trekt zeker in de huidige omstandigheden een enorme wissel op het korps.?
Het is niet voor het eerst dat stakingen rond grootschalige publieksevenementen worden ingezet om de cao-eisen van de politiebonden kracht bij te zetten. In 2012 heeft de politie acties gevoerd rond Pinkpop, Dance Valley en Amstel Gold Race. In 2015 werden de werkzaamheden neergelegd rond WiSH en Extrema Outdoor. Binnen die berichtgeving is Willem Westermann namens de VVEM aan het woord gekomen. In het programma Spraakmakers op NPO Radio 1 stelde hij – en dat bleek uiteindelijk ook uit de rustig verlopen editie van Decibel Outdoor – dat veel evenementen heel goed plaats kunnen vinden met minder politiebegeleiding, omdat private beveiliging en private verkeersbegeleiding goed op orde zijn. “Wij zien de groei aan evenementen, maar wat wij tegelijkertijd zien is dat er per evenement steeds minder politie-inzet nodig is door het feit dat organisatoren steeds meer zelf moeten en willen doen.”