De discussie over rookboetes die festivalorganisatoren moeten betalen bij overtredingen van hun bezoekers, heeft door een uitspraak van Rechtbank Rotterdam een nieuwe wending gekregen. De rechtbank heeft geoordeeld dat boetes zoals de NVWA deze per festivaltent heeft uitgeschreven niet rechtsgeldig zijn.

De beboeting van roken in festivaltenten door de NVWA is een langlopende kwestie. Vorig jaar is hiervoor door de VVEM en VNPF een Kennissessie Roken (https://vvem.nl/nieuws/kennissessie-roken-en-evenementen/) georganiseerd. Onlangs heeft festival Jera On Air bezwaar ingediend met betrekking tot de bestuurlijke boetes die zij in 2019 kregen opgelegd met betrekking tot handhaving van het rookverbod tijdens Jera On Air 2018. Handhaver NVWA heeft hen beboet vanwege ?meerdere overtredingen per festivaltent?. Het festival zelf was van mening dat het festivalterrein als ??n horeca-inrichting gezien moet worden en dat derhalve ten hoogste slechts ??n overtreding geconstateerd kan zijn en dus ook slechts ??n boete uitgeschreven had kunnen worden.

Rechtbank Rotterdam heeft hen in het gelijk gesteld. In de uitspraak van de rechtbank staat het volgende: ?De verschillende tenten zijn naar het oordeel van de rechtbank besloten ruimtes die geen onderdeel zijn van een andere besloten ruimte. Deze besloten ruimtes zijn slechts toegankelijk voor bezoekers van het tegen betaling toegankelijke festivalterrein. Het festivalterrein wordt als geheel ge?xploiteerd door eiseres en aan haar is voor de horeca op het festival ??n ontheffing op grond van de DHW verleend. Daarmee zijn de tenten naar het oordeel van de rechtbank te zien als afzonderlijke besloten ruimtes die onderdeel uitmaken van ??n inrichting in de zin van artikel 1, eerste lid, van de DHW. Daarom kon aan eiseres maar 1 boete worden opgelegd in plaats van 3 boetes.?

De volledige uitspraak is te lezen op recht.nl.

Tags