Eind september werden in een uitspraak van de Hoge Raad alle rookruimtes in de Nederlanse horeca, waaronder ook poppodia, venues en arena’s, per direct verboden. Staatssecretaris Blokhuis heeft angekondigd dat hier vanaf 1 april 2020 op gehandhaafd gaat worden. Dit geeft zaaleigenaren en ondernemers de tijd om voorbereidingen te treffen en de NVWA tijd om het toezicht in te richten.

De VVEM is al ruime tijd bezig met de kwestie roken en besteedde er diverse kennissessies en panels op congressen en vergaderingen aan. Het is belangrijk dat onze leden weten waar ze aan toe zijn en wat wel/niet mag. Die onduidelijkheid is er al geruime tijd. Staatssecretaris Blokhuis heeft de NVWA gevraagd om de komende periode te gebruiken om de betrokkenen te informeren. Dit zal onder meer gebeuren middels een flyer met daarin vragen en antwoorden. De komende tijd zal de NVWA tevens ondernemers aanspreken die nog een rookruimte hebben. ?Heldere communicatie naar de horecaondernemers over de uitspraak is van groot belang. Ik wil dat zij zo goed mogelijk begrijpen wat de uitspraak voor ze betekent”, zo zegt Blokhuis in een door Rijksoverheid VWS verstuurde brief.

Staatssecretaris Blokhuis: ?De uitspraak van de rechter zette een streep door de afspraken die ik met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heb gemaakt over het sluiten van rookruimtes in de horeca in 2022. Ik wil graag dat er een eind komt aan alle rookruimtes, hoe eerder hoe beter, maar ik wil dit ook goed regelen met horecaondernemers en gemeenten. Ik heb gesproken met de Koninklijke Horeca Nederland, VNO-NCW en de NVWA en heb in mijn besluitvorming signalen vanuit gemeenten meegenomen. Na een zorgvuldige afweging heb ik gekozen voor 1 april 2020 als startdatum voor de handhaving. Horecaondernemers hebben daarmee de tijd om de nodige aanpassingen te maken en afspraken te maken met gemeenten over eventuele overlast van rokers op straat.?

Tijdens de kennissessie roken die de VVEM eerder dit jaar belegde in Hilversum, was een veelgehoorde klacht richting de aanwezige NVWA-mensen dat het scheef is dat rookruimtes op reguliere werkplekken (kantoren e.d.) nog wel mogen blijven bestaan. Nu is echter bekend dat deze ook gaan verdwijnen. Blokhuis verkent of wetgeving hierover in 2022 in kan gaan. ?Het is onwenselijk dat er veel tijd zit tussen het moment waarop verschillende sectoren rookruimtes afschaffen. In dat licht zou het mooi zijn dat rookruimtes op de werkplek in 2022 verdwijnen. Ik ga verkennen of dat mogelijk is?, aldus Blokhuis. De staatssecretaris verkent naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad ook of het sluiten van rookruimtes in (semi-)overheidsgebouwen en openbare gebouwen kan worden vervroegd naar 2021. Voor het kerstreces verwacht hij de Tweede Kamer hierover te kunnen informeren.

Tags