Steeds meer evenementen zijn bezig met het terugdringen van het gebruik van single-use plastics op hun terrein. Organisatoren of gemeenten hebben steeds grotere bezwaren tegen het gebruik van plastic bekers, rietjes of bordjes.

Begin dit jaar maakte de gemeente Amsterdam bekend dat vanaf 2020 geen single-use plastic zoals plastic confetti, rietjes en wegwerpbekers meer gebruikt mogen worden op evenementen in de stad. Ook wil de gemeenteraad plastic uit het water filteren voor het doorstroomt naar de zee. De gemeente staat niet alleen, want ook andere steden volgen, zowel in Nederland als daarbuiten. De stad Brussel neemt zelfs een voorsprong en gaat vanaf 1 juli 2019 wegwerpplastic dat niet herbruikbaar of recycleerbaar is verbieden op evenementen in de openbare ruimte. Eerder dit jaar op Lowlands experimenteerde Coca Cola al in diverse festivalgebieden met het gebruik van eetbare rietjes in plaats van plastic rietjes. De gemeente Zoetermeer heeft deze maand bekend gemaakt dat zij in navolging van onder andere Amstelveen en Den Helder het oplaten van ballonnen gaat verbieden op evenementen. ?Grote evenementen of scholen moeten een vergunning aanvragen waarin het oplaten van ballonnen wordt benoemd. Dat onderdeel zal dan worden geweigerd?, zo licht burgemeester Aptroot toe. ?In het college is best wel discussie hierover geweest. Het is natuurlijk jammer omdat het oplaten van ballonnen bijvoorbeeld op Koningsdag leuk is maar vanuit milieu-oogpunt is het begrijpelijk.?

In Hoorn is bij evenementen als Outdoor Stereo Festival en het Jordaan A-Meezing Festijn gekozen voor herbruikbare plastic draagtrays en bekers ingezet in plaats van trays en bekers van wegwerpmateriaal. Samir Bashara, wethouder duurzaamheid is positief over de inzet. ?De ervaring die is opgedaan met de herbruikbare draagtrays en plastic bekers kunnen we gebruiken bij het verduurzamen van alle Hoornse festivals.? Onderwijl kijkt de gemeente Den Bosch eveneens naar het terugdingen van plasticgebruik. Wethouder Mike van der Geld wil met organisatoren van evenementen in Den Bosch onderzoeken of en hoe snel er een einde te maken is aan de plastic afvalberg na een evenement. ?Wij willen dit opnemen in ons evenementenbeleid. En ik sluit niet uit dat er een verbod op het gebruik van plastic glazen, bordjes en bestek komt.? Bierfabrikant Grolsch heeft afgelopen festivalzomer een voorsprong op de ontwikkelingen genomen. Zij hebben een proef gedraaid op ene tiental festivals met herbruikbare (statiegeld)bekers. De pilot was vooral bedoeld om ervaringen op te doen en moet uiteindelijk in 2020 leiden tot een volledige implementatie van herbruikbare drinkbekers op evenementen waar de bierbrouwer leverancier is.

De ontwikkelingen lopen deels in lijn, maar deels vooruit op Europese wetgeving. Eerder dit jaar presenteerde de Europese Commissie een nieuwe richtlijn voor het gebruik van single-use plastics aan. Rietjes en wegwerpbestek staan daar op de lijst met vanaf 2025 verboden items, bordjes en bekers vooralsnog niet.

Tags