De eerste anderhalve week van december is voor evenementenmakers een enorm enerverende en spannende tijd geweest. De VVEM heeft de afgelopen periode hard gewerkt aan uitzicht en hulp voor onze branche en dat werk is met name de afgelopen week goed zichtbaar geworden.
Op donderdag 3 december hebben Jolanda Jansen (Alliantie van Evenementenbouwers), Ruben Brouwer (VVEM) en Riemer Rijpkema (CLC VECTA) een uitgebreid gesprek gevoerd met minister-president Mark Rutte, waarin de ernst van de situatie waarin de branche verkeert is benadrukt. Uit het gesprek is gebleken dat we als sector worden gezien en serieus worden genomen.
We zijn overigens niet alleen, ook in onze buurlanden wordt gekeken naar de manier waarop het vak van evenementenmaker gered kan worden. Daar veel van ?onze? evenementenmakers ook over de grens aan het werk zijn, is het goed om te zien dat men de beroepsgroep ook daar serieus neemt en daarop acteert. In Duitsland is vorig weekend het plan gelanceerd om de cultuur- en evenementenbranche in de loop van 2021 weer op gang te brengen door de stip aan de horizon te zetten waar de VVEM ook al langer voor pleit in Nederland. De Duitse evenementensector mag voor de tweede helft van volgend jaar evenementen inplannen. Zouden deze alsnog niet door kunnen gaan door de coronapandemie, dan staat het Duitse ministerie van financi?n garant. In totaal is hier een bedrag van zo?n 2,5 miljard euro voor uitgetrokken.
Op maandag is de campagne ?The Show Must Go On? gelanceerd, waarmee de VVEM samen met de andere partijen in de Nederlandse evenementenbranche alarm heeft geslagen dat het voor de branche eigenlijk al vijf n? twaalf is. De actie is een initiatief van de Alliantie van Evenementenbouwers, waar de VVEM een van de oprichters van is, en het EventPlatform. Het doel is om andermaal inzichtelijk te maken dat de branche is goed voor ruim 100.000 werkplekken en een directe jaaromzet van 7,4 miljard en dat we in testevenementen, evenals sneltesten en vaccinaties, belangrijke stappen zien voor de herstart van de sector en de mogelijkheden om binnen enkele maanden naar een volledige bezetting terug te gaan. De actie is breed opgepakt in de media.
Op dinsdag volgden de nieuwe maatregelen vanuit Den Haag. Het goede nieuws is dat het kabinet onder voorwaarden akkoord gaat met de doorontwikkeling en organisatie van pilot events van Fieldlab Evenementen. Zo kan in januari worden gestart met proefevenementen in onder meer theaters. In de persconferentie benoemde Rutte het als ?een paar hele gerichte proeven doen met een beperkt aantal mensen op een beperkte schaal?.
Woensdag volgde het kamerdebat, waarin Fieldlabs Evenementen uitgebreid zijn besproken, en het vernieuwde steunpakket. Een van de belangrijkste maatregelen voor de evenementenbranche hierbinnen is de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), die voor andere bedrijven zo is ingericht dat het omzetverlies wordt vastgesteld op basis van het verschil met hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar. In de nieuwe regeling wordt dit voor bedrijven in de evenementenbranche losgelaten middels de zogenaamde ?evenementenbranchemodule?. Meer informatie daarover op de website van Rijksoverheid. Bij onduidelijkheid kan de VVEM worden benaderd. De zogenaamde seizoensmodule voor de evenementenbranche blijft ook in het eerste kwartaal van 2021 bestaan. Met deze module kunnen evenementenbedrijven waarvan de omzet sterk afhankelijk is van het seizoen, toch aanspraak maken op de TVL. Ook in het nieuwsbericht van Rijksoverheid zijn de Fieldlabs Evenementen weer genoemd. Andermaal bewijs dat onze branche en de problemen daarbinnen worden gezien en dat men bereid is te helpen. De komende tijd zullen er ongetwijfeld meer ontwikkelingen volgen, de VVEM volgt deze op de voet en blijft continu in gesprek met zowel de achterban als de overheid.