Gastvrijheid op evenementen is voor iedereen. De VVEM maakt zich daarom hard voor een toegankelijke evenementenwereld. Iedereen is welkom. Belangrijk is ervoor te zorgen dat ook iedereen zich welkom voelt. In het samen met de VNPF opgestelde Actieplan Toegankelijkheid staan concrete maatregelen om het bewustzijn onder evenementen- en festivalondernemers en personeel te vergroten. Op 20 maart organiseert de VVEM de workshop Toegankelijkheid Bij Evenementen.

Als VVEM zitten we momenteel middenin het Actieplan Toegankelijkheid. De speciale website van VNO/NCW en MKB Nederland (https://www.mkbtoegankelijk.nl/gastvrijheid/) biedt meer aandacht voor het onderwerp en belicht onder meer specifieke voorbeelden voor evenementen en andere plekken waar gastvrijheid een grote rol speelt. Ook tijdens onze ledenworkshop op 20 maart wordt hier volop aandacht aan besteed. Een goede toegankelijkheid is niet alleen voor mensen met een beperking van toepassing, maar ook senioren, ouders met kinderwagens en leveranciers hebben baat bij een goede toegankelijkheid. Naast het feit dat de toegang beter wordt voor mindervaliden zorgt het ook voor meer veiligheid, positieve publiciteit en een aantrekking van een grotere doelgroep. Te gast is Marianne Dijkshoorn, evenementenorganisator en toegankelijkheidsdeskundige. Marjanne is schrijver van het goede en zeer praktische boekje: ?Maak je event toegankelijk voor iedereen?.

Alle evenementen zijn voor iedereen toegankelijk. Toch? Dat zou je denken, maar in de workshop kijken we of dat wel zo is. Er is nieuwe wetgeving die ons tot dingen dwingt. Maar we willen het toch ook eigenlijk zelf: logisch toegankelijk zijn voor de bezoekers die naar je evenement toe willen komen? Maar hoe los je het dan op als iemand in een rolstoel wil komen, met medicijnen het terrein op wil, een hulphond nodig heeft, droog moet kunnen slapen? Wiens zorg is dat?

Toegankelijkheidsdeskundige Marianne Dijkshoorn zorgt voor een betere toegang tot evenementen, gebouwen en buitenruimte. Zij doet dit door te adviseren vanuit de kennis van NEN1814/ITS en vanuit persoonlijke ervaring met fysieke toegankelijkheid. Dijkshoorn heeft zelf een handicap en is slecht ter been. Naast advies over toegankelijkheid organiseert zij met passie tot in detail georganiseerde evenementen met een creatief concept van A tot Z waar gasten zich echt welkom voelen. ?We gaan de realiteit zeker niet verbloemen en kijken deze avond met elkaar wat wel en niet haalbaar is?, aldus Dijkshoorn. ?Daarbij kijken we naar verkeer, vervoer en parkeren, de inrichting van je terrein, de benodigde faciliteiten (ruimte, wc?s, douches etc.), de logische hoogte van een platform, de al dan niet gespecialiseerde EHBO. En naar door jullie aangebrachte onderwerpen. We zullen overal waar mogelijk ingaan op jullie voorbeelden en vragen.?

Workshop Toegankelijkheid Bij Evenementen ? woensdag 20 maart 2019 – 19.30-22.30 uur
Locatie: H.F. Witte Cultureel & Vergader Centrum, Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt