Dit weekend zou normaal gesproken het festivalseizoen in ons land geopend worden met Paaspop. Een moment waarop niet alleen festivalliefhebbers zich jaarlijks verheugen, maar waar ook vele makers achter de schermen zich maandenlang op voorbereiden. De makers en creatieven van de Nederlandse festivalindustrie, die door de huidige pandemie geheel tot stilstand is gekomen, hebben samen een tijdelijk baken van hoop gebouwd op een te (her)ontwikkelen gebied in Amsterdam Sloterdijk, District West. De Tree of Hope is vandaag onthuld met een Spoken Word door Glenn de Randamie oftewel Typhoon. Tree of Hope is tot 1 juli te zien langs de Basisweg in Amsterdam.

TREE OF HOPE BY DISTRICT WEST from WINK on Vimeo.

Tree of Hope is een dertig meter hoog symbool van hoop gemaakt door de makers uit de Nederlandse festivalindustrie. Twee reusachtige handen verbinden zich als stam en de kruin bestaat uit een zwerm paradijsvogels die vrijgelaten wordt om uit te vliegen. Samen vormen zij de Tree of Hope. Een optimistisch kunstwerk, een hart onder de riem van en voor de veelal onzichtbare Nederlandse festivalbouwers, de makers van de magie die we allemaal moeten missen momenteel. Tree of Hope is een uiting van hoop en blijft staan tot de dag dat het weer mag.

Tree of Hope is geplant door de VVEM en District West. VVEM is de verbindende ambassadeur van Tree of Hope en vertegenwoordigt de gehele Nederlandse evenementen- en festivalbranche. Het tijdelijke kunstwerk is gecreëerd door makers uit die branche. Zo hebben onder anderen Dennis van Harten (hoofdontwerper van Q-dance) en Marc Adema (hoofdontwerper van Sensation) de Tree of Hope ontworpen en creëerden zij samen met Machine (verantwoordelijk voor de identiteit van Mysteryland, Welcome to the Future) de zwerm vogels die samen de kruin van de boom vormen. De boom staat op het District West terrein in Sloterdijk en geeft kleur aan een rauw, industrieel gebied dat wordt vernieuwd tot een creatieve, stedelijke kantorenlocatie.

“Het is een ontzettende zware periode voor de mensen in de evenementen- en festivalindustrie. Voor artiesten, maar ook zeker voor mensen achter de schermen. Met Tree of Hope willen we hen een hart onder de riem steken. Dat we dit met zoveel verschillende mensen uit de festivalindustrie hebben weten te creëren is fantastisch. Tree of Hope is niet alleen een baken van hoop, maar ook een teken van erkenning voor de Nederlandse festivalindustrie”, aldus Willem Westermann van VVEM.

Unsung Heroes
Dat festivals al een jaar lang niet hebben plaatsgevonden is niet alleen voor artiesten een zware klap, maar zeker ook voor al die duizenden mensen die achter de schermen werkzaam zijn. Om deze mensen de erkenning te geven die zij verdienen wordt volgende week de ‘Unsung Heroes’ campagne gelanceerd. Verschillende Nederlandse artiesten en festivals van onder andere ID&T, Q-dance en mojo concerts zetten een of meerdere van hun buitengewone medewerkers en collega’s in de schijnwerpers op social media.

Enkele van de vele artiesten die hun crewleden in de spotlight zetten zijn onder anderen Chef’Special, Di-rect, Glennis Grace, Guus Meeuwis, Nielson, Roxeanne Hazes, Sunnery James en Ryan Marciano, Tino Martin, Typhoon en Wolter Kroes.

Tags