Uit een brief van staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) aan de Tweede Kamer blijkt dat vanaf 2024 wegwerpbekers en -bestek niet meer toegestaan op festivals, evenals in de horeca of op kantoren. De maatregelen komen voort uit de Europese Single-Use Plastics-richtlijn. De internetconsultatie van de regeling, waar de VVEM samen met VNPF input op heeft gegeven, heeft tot enkele aanpassingen in de regeling geleid.
De maatregelen zoals aangekondigd passen binnen de Europese Single-Use Plastics-richtlijn. In alle Europese lidstaten zijn sinds 3 juli 2021 vanwege deze richtlijn maatregelen genomen om impact op het milieu te verminderen van de tien meest gevonden plastic wegwerpproducten op stranden, zoals plastic rietjes, plastic bestek en plastic roerstaafjes. Eerder al (in 2017) is het verbod op gratis plastic tasjes ingegaan. Sindsdien is het aantal plastic tasjes dat in het zwerfafval belandt met 70 procent afgenomen.
Dat het verbod nu ook verder wordt doorgevoerd lag in de lijn der verwachting en ook evenementen nemen daarin hun verantwoordelijkheid. In een recent artikel in het AD meldt Willen Westermann namens de VVEM dat de evenementenbranche al langer werkt aan het verminderen van plasticafval. “Sommige materialen kunnen op het festival zelf alweer worden gebruikt. De meeste andere materialen worden op het festival ingezameld om dan opnieuw te worden gebruikt, zoals allerlei soorten zachte plastic bekers.” Namens de branche benadrukt hij wel dat het ‘extra werk en kosten oplevert’. “Maar het lijkt erop dat de bezoekers hier graag aan meewerken.”
De internetconsultatie, waar de VNPF en de VVEM input op hebben geleverd, van de regeling heeft tot enkele aanpassingen in de regeling geleid. Zo is de regeling verduidelijkt op het gebied van hoogwaardige recycling en voedselveiligheid. Dat is vanwege Europese voorschriften nu eigenlijk alleen doenlijk bij PET. Verder vroegen veel ondernemers meer tijd om te kunnen voldoen aan de eisen uit de Regeling. Om hen tegemoet te komen is ervoor gekozen om de regels voor bekers niet in 2023 in te laten gaan, maar gelijktijdig met de regels voor voedselverpakkingen vanaf 1 januari 2024.
Verder stelt de Regeling dat als er via een Algemene plaatselijke verordening (APV) strengere regels gelden, bijvoorbeeld het verplicht gebruik van herbruikbare bekers op evenementen, de regels van de APV voorgaan. Tot slot zijn zorginstellingen en gesloten inrichtingen uitgezonderd van de Regeling.
De input van de VVEM en VNPF is HIER te lezen.