Voorlopig zitten er voor de evenementenbranche en het nachtleven geen versoepelingen in. Dat heeft het demissionaire kabinet bekendgemaakt na afloop van de ministerraad. De huidige maatregelen worden minstens tot en met 19 september doorgezet. Pas op 14 september volgt een besluit over het mogelijk loslaten van deze beperkingen.

bet besluit van het kabinet is wederom slecht nieuws voor evenementenmakers in Nederland. Waar landen om ons heen – in België zelfs op basis van ‘onze’ Fieldab Evenementen – weer langzaam open gaan, durft het kabinet hier geen risico’s te willen nemen. Dit in een periode dat het aantal positieve coronatests langzaam afneemt en we afstevenen op een hoge vaccinatiegraad. Volgend op de versoepelingen van 26 juli jongstleden, liepen de besmettingen op omdat het systeem van Testen voor Toegang (nog) niet goed functioneerde en met de ‘dansen met Janssen’ uitspraak bleek onvoldoende rekening te zijn gehouden met de realiteit. Ook blijkt het kabinet onvoldoende rekening gehouden te hebben met de deltavariant van het coronavirus.

Dat betekent dat er tot en met 19 september alleen festivals georganiseerd mogen worden met maximaal 750 bezoekers. De anderhalvemeter mag los worden gelaten mits alle bezoekers een bewijs van een negatieve coronatest of vaccinatie kunnen laten zien. Voor het uitgaansleven geldt dat nachtclubs die geen anderhalve meter kunnen garanderen gesloten moeten blijven. Geplaceerde evenementen (binnen of buiten) mogen bij evenementen tot twee derde van het maximale aantal bezoekers toelaten.

Tijdens de persconferentie vandaag heeft demissionair minister president Rutte gemeld dat ernaar wordt gestreefd om vanaf 20 september maatregelen (anderhalvemeter, mondkapjes, capaciteitsreducties) te kunnen versoepelen in de hele maatschappij. Wel zou vanaf dat moment bij openluchtevenementen of overdekte locaties waar meer dan 750 mensen samenkomen gewerkt moeten gaan worden met een coronatoegangsbewijs.

De VVEM is uiteraard boos en teleurgesteld over de genomen besluiten. Als onderdeel van de Alliantie van Evenementenbouwers zullen we ons hard blijven maken voor meer duidelijkheid en steun voor onze branche die voor een tweede achtereenvolgend jar niets heeft kunnen organiseren.

Tags