De afgelopen dagen is er in de media en in de politiek verwarring ontstaan over het doorverkopen van toegangskaarten voor concerten, festivals en evenementen. De brancheorganisaties Vereniging Van Evenementen Makers (VVEM) en Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) verbazen zich over deze ophef rond een misvatting.

De live muziek- (en ook theater)branche voert al decennialang strijd tegen fraude en/of het doorverkopen van toegangskaarten met woekerwinsten, maar het blijkt voor podia, festivals en evenementen (hierna: organisatoren) helaas heel moeilijk om ongewenste doorverkoop tegen te gaan. De branche heeft meegewerkt aan een wetsvoorstel, heeft voorlichtingscampagnes opgezet en heeft algemene bezoekersvoorwaarden aangescherpt, maar dit heeft frauduleuze en/of woekerhandel, waarbij consumenten gedupeerd worden, helaas niet tegengehouden.

Organisatoren die lid zijn van de VVEM en de VNPF moeten helaas vaak kaartkopers de toegang weigeren. De kaarten zijn dan gekocht bij doorverkopers of doorverkoop-platforms die niet in opdracht van de organisator werken, waardoor de geldigheid van het kaartje niet gegarandeerd is. Het zijn de organisatoren die deze gedupeerde bezoekers steeds moeten teleurstellen en moeten uitleggen waarom hun kaartje niet geldig is.

Om die teleurstelling te voorkomen, hebben de kaartverkoopbedrijven die in opdracht van organisatoren werken in de afgelopen jaren (technische) oplossingen ontwikkeld waarmee op een veilige manier, met gegarandeerde toegang en met een maximum opslag op het verkoopbedrag, toegangskaarten overgedragen of doorverkocht kunnen worden. Die oplossing zorgt er bovendien voor dat organisatoren zelf in contact kunnen treden met de uiteindelijke bezoekers van evenementen die zij maken. Zo kan het publiek adequaat geïnformeerd worden als er sprake is van wijzigingen in het programma; krijgen ze hun geld terug als het evenement niet doorgaat; kunnen de bezoekers indien gewenst onderling hun kaarten doorgeven of verkopen, maar het allerbelangrijkste: dan hebben de bezoekers gegarandeerd toegang.

Het bieden van deze veilige oplossing heeft niets te maken met het misbruiken van een zogenaamde economische machtspositie, maar met het belang van kaartkopers bij een goed functionerend en flexibel maar tegelijkertijd veilig verkoopsysteem. De ophef hierover is wat de VVEM en de VNPF betreft dus onterecht.

Tags