Beste leden,

Net als jullie heb ik zojuist zwaar teleurgesteld naar de persconferentie van demissionair minister-president Rutte en minister De Jonge zitten kijken. De teneur was positief, maar wie tussen de regels door luisterde kon niet anders dan constateren dat wij als branche ondanks vele gesprekken en ondanks een aanvankelijk ogenschijnlijk positieve houding wederom blij zijn gemaakt met een dode mus.

De VVEM heeft anderhalve week geleden aan tafel gezeten met demissionair ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), De Jonge (Volksgezondheid), Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Blok (Economische Zaken), een week later volgde een gesprek met Mark Rutte. Heel even leek het er op dat er na bijna twee jaar constructieve samenwerking eindelijk lucht zou komen. Tegelijk bleef het vanuit Den Haag doodstil na twee steeds luider klinkende ‘Unmute Us!’ protesten. Dat was bij nader inzien al een teken aan de wand. De beslissing die vandaag bekrachtigd is om ongeplaceerde binnenevenementen slechts op 75 procent van de capaciteit te laten draaien (met toegangsbewijs) en ook een beperking te zetten op nachtprogrammering, door tussen middernacht en 6 uur ’s morgens niets te mogen programmeren, voelt als een deksel op onze neus.

Een deksel dat dubbel zo hard aankomt omdat we anderhalf jaar hard hebben gewerkt om te bewijzen dat wij veilig open kunnen. De resultaten van de Fieldlab Evenementen, waarmee men in andere landen nota bene wel open gaat, zijn helder. Wij voelen ons wederom niet serieus genomen, vooral ook omdat er geen enkele onderbouwing is gegeven voor die 75 procent, een percentage dat uit de lucht gegrepen is.

Hoe nu verder? De overheid heeft een inspanningsverplichting om te kijken hoe zij ons kunnen steunen of tegemoet kunnen komen. Er is echter nog geen enkele duidelijkheid over (financiële) steunmaatregelen na 1 oktober. We strijden dus onvermoeid verder en gaan weer om tafel om de problemen van onze leden die voortvloeien uit dit kabinetsbeleid voor het voetlicht te brengen. Ondertussen heeft onze branche (terecht) het geduld verloren. De vandaag genomen beslissingen zijn een enorme klap in het gezicht van de hele live entertainmentbranche. Zodoende steunt de VVEM de initiatieven die uit deze onvrede voortkomen, zoals de ‘Unmute Us!’-beweging. Alleen samen kunnen we deze crisis overwinnen!

Henk Schuit
Voorzitter VVEM

Tags