Zwarte Cross gaat zelf boetes uitdelen aan stiekeme rokers op het festival. Bezoekers die stiekem roken krijgen eerst een waarschuwing, bij een tweede constatering volgt een boete van 70 euro. Zwarte Cross is het eerste festival in Nederland dat voor deze aanpak kiest, ingegeven door de boetes die het jaarlijks van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit krijgt.

De organisatie van Zwarte Cross is tot deze stap overgegaan omdat de boetes die het evenement jaarlijks krijgt uit de hand lopen. In 2018 moest Zwarte Cross ruim 20.000 euro betalen aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vanwege stiekeme rokers in de diverse tenten, die door undercovercontroleurs waren geconstateerd. Evenementhouders krijgen per tent waarin gerookt wordt een boete, de bedragen verdubbelen jaarlijks bij nieuw geconstateerde overtredingen.

Voor evenementenorganisatoren is dit systeem niet houdbaar, omdat niet de feitelijke overtreder maar het evenement gestraft wordt. Het op Zwarte Cros ge?ntroduceerde boetesysteem moet overtreders afschrikken en zorgen voor bewustwording. ?De boete is geen doel op zich, maar een middel voor als er niet meer geluisterd wordt?, aldus Ronnie Degen van Zwarte Cross. ?We hebben het juridisch helemaal gecheckt: dit mogen we doen. We willen hiermee een signaal afgeven aan de bezoekers dat we echt serieus zijn: rook niet op plekken waar het niet mag.?

Degen is tevens een van de drijvende krachten achter de gesprekken die de VVEM voert met het ministerie van Volksgezondheid en de NVWA. Die inspanningen hebben geleid tot de kennissessie roken en evenementen die vandaag (woensdag 5 juni) wordt georganiseerd in samenwerking met NVWA en VWS. Deze is toegankelijk voor VVEM-leden en direct betrokkenen en gaat over de verkoop van tabaksproducten op evenementen, het gebruik van rookruimtes en de handhaving van het rookverbod en hierin wordt uitgelegd wat wel en niet mag. Ook kunnen in de kennissessie andermaal de moeilijkheden en de uitdagingen voor de evenementenorganisatoren worden benoemd.

Tags